Torshavn – et sted verd å besøke

Torshavn er en lat by. Måkene svever meningsløst rundt og enser ikke menneskene som tilsynelatende synes det er helt naturlig å bo akkurat her. Lat og trivelig som forventet av en by forlatt blant disse breddegrader. Det er mange nordmenn her tydeligvis, og de storkoser seg blant gamle hus, verdens eldste tinghus og den upretensiøse storbyatmosfæren. Vi er i midten av ingenting.

Blant 11.000 mennesker finner du alt en hovedstad kan by på om du er her i en uke. Kafe, natur, historie museum og natteliv i løpet av en uke, akkompagnert av en lokalbefolkning som vel villig forteller historier eller gi deg ting fra butikkene sine gratis dersom du ikke kan betale med mastercard. Pilk værsågod!

Flagget til Færøyene er fra 1946 og har vært en autonom provins av Danmark siden 1948 er det som om Nordmenn alltid har vært tilstedeværende i deres hjerter. Stedets tinghus er verdens eldste og de små gatene med trehus på; Tinganes er et sted hvor enhver seiler kan trekke pusten og tenke seg tilbake til eldre tider der dette stedet var tuftet på tømmer og salt fra Norge. Gud vet hva de fikk i bytte men Vår herre ble importert. De tette båndene i nord-atlantere burde få flere til å reise hit for å se hvor lite som skiller denne øygruppen fra det kjente og kjære hjemme. Arne Bendiksen er på radio med «lille vakre Anna» og dansken deres er nærmere norsk enn trønderlandsk heller nord-norskete.

Små juveler er det å finne langs kysten. Stedet hvor kong Sverre vokste opp rund 1150, Kyrkjebøur er et sted som mange historieinteresserte går fem hus forbi. Her er også ruinene etter Magnuskatedralen, oppkallt etter Magnus Orknjarl, en kirke som visstnok skal inneholde masse relikvier om man kommer seg under huden hos de som bor der

For de som vil feste i ukedagene er det langt og lete i landet som fikk sitt første alkoholutsalg på begynnelsen av nitti-tallet. Det er trivelig tidlig på kvelden men om natten forsvinner menneskene som fugler før stormen. Skal man gripe lokalbefolkningen bør det gjøres etter at man har hanket inn drikke hos «Rusdrekkasøla lansins» (Øyenes alkoholutsalg) og ikke håpe på at alle sammen ikke har forsvunnet til sine høyst gjemte hekkesteder før man kommer med gratis-bussen tilbake til «byen» igjen. Du trenger ikke å lete lenge etter de fortapte fuglene.

To steder å anbefale ligger rett ved siden av havnen. Hvonn er en hotellbar/resturant som oppfyller alle ønskene om gode klassiske drinker og den evige lengselen etter internettilkobling Her kan du også oppleve spontan konserter som i vårt tilfelle var svensk folkemusikk med piano og fiolin.

Sirkus bar er rett ved siden av gir oss hjemlengsel til Bergen og Vamoose! Bar. Her har du et sted som spiller kvalitetsmusikk. Det første vi hørte var Whitest boy alive, etterfulgt av Röyksopp og Sondre Lercke. Alle var i god stemmning og ingen hadde egentlig en god unnskyldning for å være her i ødet. Det beste av alt var at de ikke stenge for oss som var snille, stille og morsomme å henge med. Memento mori lå til kai og snorket tilfredstillende på skift til de sene ettermiddagstimer dagen etterpå.

Denne smale øyen som reiser seg opp fra havet, fire dagers seilas fra Bergen har et nord-atlantisk klima, men befolkningen der er utegående, imøtekommende og varme. Et sted å besøke for de som er lei av sommershowene til elendige sanger-komikere på Vestagder.

Glenn

Share this

Get video and photo updates

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Don
13 years ago

Kan du utdype litt hva du mente med lei av sommershowene til elendige?! sangerkomikere fra Vest-Agder?

Ellers. Fin blogg og god tur videre. Vi følger med

-Don

Get video and photo updates